fbpx

Biocarburantii si uleiurile alimentare uzate

Data:
03/09/2013

La prima vedere nu exista nici o legatura directa intre colectarea uleiurilor alimentare uzate si reglementarile Uniunii Europene referitoare la biocarburanti. In continuare, un scurt istoric, va lamuri problema.

In incercarea de a gasi surse alternative de combustibili, Comunitatea Europeana a studiat posibilitatea producerii de biocombustibili din masa vegetala. Datorita tehnologiilor noi, care inca nu aveau o piata suficient de mare, pretul biocombustibilului era mai mare decat cel al combustibililor rezultati din petrol. Pentru a da un imbold raspandirii tehnologiilor de producere de biocarburant, in principal biodisel si pentru a sustine producatorii de biocombustibili CE era dispusa sa subventioneze diferenta de pret.

Ulterior, studii aprofundate au aratat ca randamentul de obtinere a biocombustibililor din masa vegetala este mic, mai ales in zonele cu climat temperat si ca urmare ar fi nevoie de suprafete mari de teren. Cultivarea pe suprefete mari ar pune o presiune pe productia agricola destinata consumului populatiei. Cu toatea acestea, Uniunea Europeana a stabilit ca tinta pentru 2020 ca 10% din carburantii ultilizati in Europa sa provina din surse regenerabile.

In acord, cu politica europeana, Guvernul Romaniei a adoptat Hotararea Nr.1308 din 27.12.2012 in care se precizeaza care sunt cotele de biocarburant care trebuie sa se regaseasca in totalul volumului de carburant vandut la pompa. Pentru 2013 cota este de 5%, pentru 2014 cota este de 6%. Aceasta hotarare vine in completarea HG nr.935/2011 si HG nr.918/2011 si toate raspund Directivei Europene 2009/28/CE.

Practic, benzinariile care nu respecta aceste cote vor plati amenzi. Pentru a evita amenzile unele benzinarii importa biocarburanti, altele prefera sa foloseasca eterna spaga pentru a ocoli problema.

O rezolvare partiala a problemei este colectarea de uleiuri alimentare uzate si reciclarea acestora. Uleiul alimentar uzat este reciclat cu randamente bune si produsul final obtinut este biodiselul. Reciclarea uleiurilor uzate nu afecteaza suprafetele agricole si nu ameninta producerea de hrana. Mai mult, prin colectarea uleiurilor uzate se protejeaza mediul, impiedicand deseurile de uleiuri sa penetreze sursele de apa si solul si sa afecteze flora si fauna.

In Europa, consumul de ulei vegetal, pentru obtinerea de biocombustibili a crescut de la 5 milioane de tone in 2006 la aproape 10 milioane de tone in 2010. Prin comparatie, consumul european de ulei vegetal a fost de aproape 8 milioane de tone in 2011, din care aproape un milion de tone poate fi reciclat. Deci, printr-o estimare, putem spune ca daca tot potentialul uleiurile uzate vegetale ar fi folosit am putea reduce suprafetele agricole destinate biocombustibililor cu 10%, ceea ce nu este putin lucru.

 

Cei interesati, pot apela la acest fotograf profesionist daca au nevoie de fotografie corporate pt. firme.

Consultanta de mediu

Managementul Deseurilor

Noutăți

Articole similare

Fii parte din schimbarea care face diferența în bine! Colectează uleiul alimentar uzat la tine în familie!

Contact

Punct de lucru: Str. Pogoanele nr. 1, sector 4, București
Sediu social: Str. Hristo Botev nr. 1, sector 3, București
(+4) 0785 202 566(+4) 0747 020 020office@uleivegetal.ro
Copyright © 2023 Uleivegetal.ro
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram