fbpx

Uleiul de palmier nu creste nivelul colesterolului

Data:
20/07/2013

Exista niste zvonuri, promovate pe internet, dupa ureche, de oameni care ori sunt rau intentionati, ori sunt neinformati. Se spune ca uleiul de palmier ar creste nivelul de colesterol si deci ar avea efecte negative pe termen lung asupra sanatatii.

In primul rand trebuie sa precizam ca acest articol prezinta extrase din studiile facute pe uleiul de palmier obtinut din pulpa fructului si nu cel obtinut din samburi, care este un alt ulei, inferior si care nu este comercializat in Europa sau in Statele Unite si nu este nici recomandat pentru gatit si pe care nu s-au facut studii aprofundate despre colesterol.

Infamii acizi grasi trans

Uleiul de palmier provine din plante nemodificate genetic, nu contine acizi grasi trans si nu necesita hidrogenare. Despre efectele hidrogenarii altor uleiuri sau grasimi si efectele asupra colesterolului vom vorbi intr-un alt articol.

In mai 1994, Prof. Dr. Walter C. Willett si Dr. Albert Ascherio (1994), membri ai Universitatii Harvard, Departamentul de Nutritie si Epidemiologie, au revizuit ceea ce stiinta a documentat in ultima perioada despre acizii grasi trans si despre bolile de inima si a concluzionat:

„Desi procentul de decese din cauza bolilor de inima, in Statele Unite, atribuit aportului in alimentatie de acizi grasi trans , este incert, chiar si cele mai mici estimari ale efectelor asupra lipidelor din sange ar sugera faptul ca mai mult de 30.000 de decese pe an ar putea fi din cauza consumului de grasimi vegetale, partial hidrogenate. In plus, numarul de cazuri, de boli cardiace coronariene non-letale va fi chiar mai mare”.

Alte studii au confirmat, de asemenea, ca acizii grasi trans sunt mai „rai” decat untul pentru ca duc la cresterea colesterolului „rau” -LDL-, la scaderea colesterolului „bun” HDL si cresterea Lp(a), un factor de risc foarte puternic pentru boala cardiaca ischemica (Mensink si Katan, 1990; Nestle si altii, 1992;. Zock si Katan, 1992; Mensink si altii, 1992;. Wood si altii, 1993;. Judd, si altii, 1994;. Aro si altii, 1997).

Exista studii care arata ca acizii grasi trans pot fi asociati cu dezvoltarea fetala umana. Doua studii europene au aratat asociatii semnificative intre greutatea mica la nastere a nou-nascutilor si continutul de acizi grasi trans din sange (Koletzko, 1992a, 1992b;. Jendryczko et al, 1993). Aportul de acizi grasi esentiali (EFA) ai fatului poate fi diminuat de acizi grasi trans. Acizii grasi trans pot afecta, de asemenea, metabolismul EFA a fatului, care ar putea duce la dezvoltarea slaba a organelor si a tesuturilor fetusului. Un recent studiu Euramic desfasurat in cinci centre (Sylvester, 1986;. Kohlmejer si altii, 1997) a sugerat ca acizii grasi trans au fost asociati cu cresterea riscului de cancer de san la femei, in post-menopauza. Un continut ridicat de acizi grasi trans a fost dovedit a fi asociate cu o crestere de 40% a riscului de cancer de san.

Ce spun studiile epidemiologice?

Un numar de studii privind alimentatia omului arata ca folosirea uleiului de palmier a produs o reducere a valorilor colesterolului din sange variind de la 7% la 38% (Ahrens si altii, 1957;. Anderson si altii, 1976;. Baudet si altii, 1984;. Mattson si Grundy , 1985; Bonanome si Grundy, 1988).

Studii recente, special concepute pentru a evalua impactul uleiului de palmier, confirma efectele benefice asupra colesterolului din sange si a profilelor lipoproteine. Urmatoarele studii sunt importante:

Un studiu comparat, efectuat pe adultii tineri din Australia, a aratat ca totalul colesterolului din sange, trigliceridele si nivelul colesterolului HDL pentru cei hraniti cu ulei de palmier (oleina de palmier) si ulei de masline, au fost mai mici decat a celor hraniti cu dieta obisnuita australiana (Choudhury, Tan si Truswell, 1995). Cercetatorii au aratat ca tinerii adulti australieni hraniti prin diete cu ulei de palmier au avut aceeasi nivel al colesterolului sanguin total, trigliceride si  colesterolul „bun” HDL, la fel ca si cei hraniti cu ulei de masline.

Un studiu efectuat pe cincizeci si unu de pakistanezi adulti a aratat ca cei care au avut in dieta ulei de palmier s-au comportat mai bine decat cei cei care au consumat ulei de floarea soarelui. Ulei de palmier a crescut nivelul de HDL-colesterol si Apo A-1.  Uleiul de seminte de bumbac hidrogenat s-a comportat cel mai rau deoarece a dus la cresterea trigliceridelor serice si a nivelurilor de lipoproteine​​. (Farooq colab., 1996).

Un studiu realizat de un grup de cercetatori de la Institutul de Nutritie si Igiena Alimentara, Beijing, China a comparat efectele produse de uleiul de palmier, uleiul de soia, uleiul de arahide si untura (Zhang si altii, 1997a;. Zhang si altii, 1997b;. Zhang si altii, 1995). Cercetatorii au aratat ca uleiul de palmier are efect de scadere a colesterolului sanguin total si de crestere a nivelului de colesterol „bun” HDL. Uleiul de soia si uleiul de arahide nu au avut nici un efect asupra colesterolului din sange, dar consumul de untura a dus la cresterea nivelului de colesterol.

Sundram si altii., (1992) au efectuat un studiu de interventie in dieta la un grup de voluntari olandezi, care in mod normal consumau alimente bogate in grasimi. Folosind un studiu dublu-orb, format din doua perioade de cate sase saptamani de hranire cu un aport normal de grasime. Unui grup de 40 de voluntari de sex masculin i-a fost inlocuita grasimea cu 70% ulei de palmier. Dieta cu ulei de palmier nu a ridicat nivelul colesterolului seric total si colesterolului „rau” LDL si a provocat o crestere semnificativa a colesterolului „bun” HDL- si o reducere semnificativa trigliceridelor „rele” LDL.

Efectulul oleinei din palmier si al uleiului de canola asupra lipidelor plasmatice a fost examinat intr-un experiment dublu orb la adulti australieni sanatosi. Uleiul de palmier s-a comportat mai bine decat uleiul de canola in ridicarea colesterolui „bun” HDL (Truswell si altii., 1992).

Un studiu incrucisat de alimentatie a aratat ca colesterolul, trigliceridele, colesterolul HDL si colesterol LDL se gasesc la niveluri comparabile in sangele celor care au consumat  in oleina de palmier cu cei care au avut in dieta ulei de masline (Ng si altii., 1992).

Un studiu malaiezian (Ng si altii., 1991) a fost realizat pentru a compara efectele alimentatiei cu ulei de palmier (oleina), ulei de porumb si ulei de cocos asupra colesterolului seric. Uleiul de nuca de cocos a ridicat nivelul total de colesterol seric cu peste 10%, in timp ce atat uleiul de porumb, cat si  dieta ulei de palmier a redus colesterolul total. Dieta cu ulei de porumb a redus colesterolul total cu 36%, iar dieta cu ulei de palmier a determinat o reducere de 19%.

S-a observat efectul de scadere a colesterolului pentru ulei de palmier administrat in dieta a 110 de elevi, intr-un studiu realizat in Malaezia (Marzuki si altii., 1991). Studiul a comparat efectul uleiului de palmier, cu cel al uleiului de soia. Voluntarii hraniti cu ulei de palmier (oleina) si ulei de soia timp de cinci saptamani, cu o perioada de eliminare de sase saptamani, au avut niveluri comparabile de colesterol din sange. Cu toate acestea, trigliceridele din sange au crescut cu 28% pentru cei care au tinut dieta ulei de soia.

Impactul uleiului de palmier asupra lipidelor serice este mai degraba ca a unui ulei de mono-nesaturat, decat ca unuia saturat.

Exista cateva explicatii pentru acest comportament:

Uleiul de palmier, este alcatuit din 50% grasimi nesaturate. Acizii grasi saturati prezenti sunt palmitic (90%) si stearic (10%). Acidul stearic nu creste nivelurile de colesterol din sange, iar acidul gras palmitic nu ridica nivelul colesterolului din sange in cazul persoanelor al caror sange contine colesterol  in limite normale (Hayes, 1993; Hayes si altii, 1995;. Hayes si altii, 1991;. Khosla si Hayes, 1994; Khosla si Hayes, 1992).

Vitamina E, in special tocotrienolul prezent in uleiul de palmier poate suprima sinteza de colesterol in ficat (Qureshi si altii., 1986). Ca o consecinta, tocotrienoli scad nivelul de colesterol din sange (Qureshi si altii, 1995;. Qureshi si altii, 1991a;. Qureshi si altii, 1991b;. Qureshi si altii, 1980;. McIntosh si altii, 1991.).

Pozitia lanturilor acizilor grasi, saturati si nesaturati, intr-o structura de baza formata de trigliceride determina daca grasimea va creste nivelul colesterolului in sange (Kritchevsky, 1996; Kritchevsky, 1995;. Kritchevsky, 1988 si Innis si altii, 1993). In uleiul de palmier, 75% dintre lanturile de acizi grasi nesaturati se gasesc in pozitia 2 a atomului de carbon din structura de baza a moleculei formata din  trigliceride (Padley si altii, 1986;. Ng, 1985; Berger, 1983). Acest lucru ar putea explica de ce uleiul de palmier nu este creste colesterolul.

Mai exista si studii despre efectul asupra mecanismului de coagulare, cu dovezi certe ca oleina are efecte anti-coagulante si indirect ajuta la prevenirea aterosclerozei, dar nu fac obiectul prezentului articol.

Concluzii

Uleiul de palmier a fost folosit in prepararea alimentelor din ultimii 5.000 de ani. Astazi, acesta este consumat in intreaga lume ca un ulei de gatit, in margarine si ca ingredient in amestecuri de grasimi si o gama larga de produse alimentare. Producatorii de produse alimentare aleg uleiul de palmier, deoarece acesta are o calitati incontestabile, distincte, cu constituienti pretiosi (tocotrienol si carotenoide), nu necesita hidrogenare (fara acizi grasi trans).

Contrar credintelor populare si a conceptiilor gresite, pe baza studiilor stiintifice si a publicatiilor, putem spune ca uleiul de palmier a fost dovedit a nu avea nici un efect asupra nivelului de colesterol seric. Grasimea saturata – acidul gras palmitic C16 nu creste nivelul total de colesterol seric.

Referinte:

  1. Abeywardena M.Y., McLennan P.L. si Charnock J.S. (1989). Cresterea echilibrului miocardic IGP / TXA in urma folosirii pe termen lung a uleiului de palmier sobolan. J. Molecular Cell Cardiol. (Supp II): 21:599. 2. Ahrens EH, Jr. Hirsech J., Insull W., Jr. Tsaltas TT, Blomstrand R. Peterson si ML (1957). Influenta grasimilor alimentare pe nivelurile serice de lipide la om. Lancet 1:943-953. 3. Aro A., Jauhiainen M., Partanen R., Salminen I. Si Mutanen M. (1997). Acidul gras stearic, acid grasi trans si grasimi lactate: efectele asupra lipidelor serice si lipoproteinelor, apolipoproteine, lipoproteine ​​(a), si proteine ​​de transfer de lipide la subiecti sanatosi. Am. J. Clin. Nutr. 65:1419-26. 4. Baudet MF, Dachet C., Lasserre M., Esteva O. si Jacotot B. (1984). Modificarea in compozitia si proprietatile metabolice cu o densitate scazuta si lipoproteine ​​cu densitate mare de diferite grasimi alimentare. J Res lipidelor. 25:456-468. 5. Berger K. G. (1983) de ulei de palmier in: Manualul de uleiuri tropicale. Chan H.T., Jr., eds. Marcel Dekker, New York p448. 6. Bonanome A. si Grundy S.M. (1988). Efectul acidului stearic alimentar si a colesterolului plasmatic si niveluri lipoproteine. Noi Eng. J. Med. 318:1124-1248 7. Charsnock J.S. si colab., (1989). Efectele dietei imbogatite cu ulei de palmier la aritmie cardiaca si tromboza intr-un model pe sobolan. Conferinta Internationala pe grasimi pentru viitor II. Doisprezece au 17 februarie 1989, Auckland, Noua Zeelanda. Elaeis-Jurnalul International de ulei de palmier de Cercetare si Dezvoltare abstract 1 (1): 84. 8. Choudhury, N., Tan, L., si Truswell, A.S. (1995). Compararea oleinei din palmier cu uleiul de masline: Efecte asupra lipidelor plasmatice si vitamina E la adultii tineri. Am. J. Clin. Nutr. 61:1043-1051. 9. Farooq A., Amir diametru interior si Syed A.A. (1996). Grasimi alimentare si de risc coronarian factori de modificare – un studiu uman. Procedurile de PIPOC. 10. Ghafoorunissa, Reddy V. si Sesikaran B. (1995). Oleina de palmier si ulei de arahide au efecte comparabile asupra lipidelor din sange si agregarea trombocitelor la subiectii sanatosi indieni. Lipide. 30:1163-1169. 11. Hayes K.C. (1993). Grasimi alimentare specifice, fara a reduce acizii grasi saturati nu are concentratii semnificativ mai mici de colesterol plasmatice la barbati normali. Am. J. Clin. Nutr.55 :675-681. 12. Hayes, K.C., Pronczuk, A., si Khosla, P. (1995). O ratiune pentru modularea colesterolului plasmatic prin dieta, acizi grasi: Modelarea raspuns la animale. J. Nutr. Biochem., 6:188-194. 13. Hayes, KC, Pronczuk, A., Lindsey, S. si Diersen-Schade, D. (1991). Acizi grasi saturati alimentari (12:00, 14:0, 16:0) difera in impactul asupra colesterolului plasmatic si lipoproteinelor ​​la primate. Am. J. Clin. Nutr. 53:491-498. 14. Holub B.J., Sicilia F., si Mahadevappa V.G. (1989) Efectul derivatelor tocotrienolului in colagen si ADP-induse agregarea plachetara la om. Prezentat la Conferinta Internationala PORIM de ulei de palmier pentru Dezvoltare, septembrie 5-6 Kuala Lumpur. 15. Hornstra, G., (1988). Lipide dietetice si bolile cardiovasculare. Efectele de ulei de palmier. Oleagineux 43:75-81
  2. Innis SM, Quinlan P., si Diersen-Schade D. (1993). Lungimea lanturilor acizilor grasi saturati si distributia pozitionala in formulele de inceput: efectele asupra cresterii si plasma lipide si cetone la purcei. Am.J. Clin. Nutr. 57:382-390. 17. Jendryczko A., Gruszynski J., Tomala J. si Szpyrka G. (1993) acizi grasi nesaturati izomeri trans in plasma femeilor insarcinate si greutatea la nastere. Ginekol-Pol. 64-113-116 18. Judd JT, Clevidence BA, Muesing RA, Wittes J., Sunkin ME si Podczasy JJ (1994). Dieta cu acizi grasi trans. Efectul asupra valorilor lipidelor plasmatice si Lipopropteins de oameni sanatosi si femei. Am. J. Clin. Nutr. 59:861-868. 19. Khosla P. si Hayes K.C. (1994). Efectele Cholesterolaemic ale acizilor grasi saturati la uleiul de palmier. Nutri-alimente. Taur. 15:119-125. 20. Khosla P. si Hayes K.C. (1992). Comparatie intre efectele dietetice a grasimilor saturate (16:0), monosaturate (18:1) si polinesaturate (18:2), acizi grasi lipoproteine ​​cu plasma in Cebus si maimute rhesus hranite cu alimente cu colesterol-free. Am. J. Clin. Nutr. 55:51-62. 21. Kohlmejer L., Simonsen N., Veer, P., si colab. (1997). Tesutul adipos acizi grasi trans si cancer de san in studiu european multicentric, infarct miocardic si cancer de san. Cancer Epidemiology, biomarkeri si prevenire. 6:705-710 22. Koletzko B. (1992a). Acizii grasi trans pot afecta biosinteza de acizi grasi polinesaturati cu lant lung si o crestere in om. ACTA. Paediatr. Scanare 81:302-306 23. Kooyenga D.K.. Gerler M., Watkins TR, Gapor A., ​​Diakoumakis E. si Bierenbaum ML (1997). Efectele antioxidante a uleiului de palmier la pacientii cu hiperlipidemie si carotide experienta stenoza-2 ani. Asia Pacific J. Clin. Nutr. 6:1:72-75 24. Kritchevsky D. (1996). Influenta structurii trigliceridelor pe ateroscleroza experimental la iepuri. FASEB J. 10: A187 25. Kritchevsky D. (1995). Acizi grasi, structurii trigliceridelor, si metabolismul lipidic. J Nutr. Biochem 6:172-178 26. Kritchevsky D. (1988). Efecte ale structurii trigliceridelor asupra metabolismului lipidelor. Nutr. Apocalipsa 46:177 27. Klurfeld D., Davidson LM si Lopex-Guisa JM (1990). Palmier si alte uleiuri comestibile: studiu de ateroscleroza la iepuri. FASEB 4: februarie. 28. Lindsey, S., Benattar, J. Pronczuk, A. si Hayes, KC (1990). Acidul palmitic (16:0) imbunatateste nivelul colesterolului HDL si LDL receptorilor de ARN la hamsteri. Proc. Soc. Exp. Biol. Med. 195:261-269. 29. Marzuki A., Arshad F., Tariq A.R. si Kamsiah J. (1991). Influenta grasimilor alimentare pe profilele lipidelor plasmatice ale adolescentilor din Malaezia. Am. J. Clin Nutr. 53:1010 S-1014S 30. Mattson F.H. si Grundy. S.M. (1985). Compararea efectelor acizilor grasi saturati, mononesaturati si polinesaturati asupra lipidelor plasmatice si a lipoproteinelor la om. J. Res lipidelor. 26:194-202. 31. McIntosch GH, Whyte J., McArthur R., Nestel PJ (1991). Orz si grau alimente: o influenta asupra concentratiilor plasmatice de colesterol la barbati cu hipercolesterolemie. Am. J. Clin Nutr. 1205-1209 32. Mensink R.P, si Katan M.B. (1990). Efectul acizilor grasi trans pe niveluri de inalta densitate si de joasa densitate a lipoproteinelor de colesterol la subiectii sanatosi. Noi Eng. J. Med. 323:439-445. 33. Mensink R.P., Zock P.L., Katan M.B. si G. Hornstra (1992). Efectul acizilor grasi cis si a acizilor grasi trans in lipoproteine ​​Serum (a) la om. J. Res lipidelor. 33:1493-1501 34. Nestel PJ, Noakes M., Belling GB, McArthur R., Clifton PM, Janus E. si Abbey M. (1992). Plasma lipidic Lipoprotein si Lp (a) Modificari cu substituirea de acid elaidic de acid oleic in dieta. Res J.Lipid. 33:1029-1036 35. Ng, MMB, Hayes, KC, de Witt, GF, Jegathesan, M., Satgunasingham, N., Ong, frasin si Tan, D.T.S (1992). Acidul palmitic si oleic exercita efecte similare asupra profilului lipidelor serice normocholestrolemic la om. J. Am. Coll. Nutr. 11:383-390. 36. Ng, T.K.W., Hassan, K., Lim, J.B. Lye, S.M. si Ishak, R. (1991) efectele non-hypercholesterolemic la o dieta bazata pe ulei de palmier la voluntari din Malaezia. Am. J. Clin. Nutr. 53:1015 S-1020S. 37. Padley F.B., Gunstone F.O. si Harwood J. L. (1986). Aparitia si caracterizarea uleiului si grasimilor, in: Manualul lipidic. Gunstone, F.D., Harwood, J. L. si F.B. Padley eds., Chapman si sali, New York P49. 38. Qureshi A., Bradlow BA, Brace L., Manganello J., Peterson DM, Pearce BC, Wright JJK, Gapor G. si Elson CE (1995). Raspuns de subiecti cu hipercolesterolemie la administrarea de tocotrienol. Lipide 30:1171-1177. 39. Qureshi A., Burger toaleta, Peterson D.M. si Elson conform exemplului (1986). Structura de inhibitor al biosintezei colesterolului izolat din orz. J. Biol Chem 251:544-555 40. Qureshi A., Burger WC, Prentice N., Bird resurse umane si Sunde ML (1980). Reglarea metabolismului lipidic in ficatul de pui de cereale dietetice. J. Nutr. 10:388-393. 41. Qureshi A., Qureshi N., Hasler-Rapacz et. Al., (1991a). Tocotrienol dietetice reduce concentratiile de colesterol plasmatic, apoproteina B, tromboxan B2 si trombocite 4 factor de porci cu hiperlipidemii mostenite. Am J Clin Nutr 53:1042 S-1046S. 42. Qureshi A., Qureshi N., Wright JJK et. al., (1991b). Scaderea colesterolului seric la om hypercholesterolemic cu tocotrienol (palmvitee). Am J Clin Nutr 53:1021 S-1026S. 43. Rand colab. (1988). „Efectele uleiului de palmier pe raspunsurile arteriale, trombocite, tromboza si fluiditatea membranei plachetare la sobolani”. Lipide. 23:1019. 44. Sugano M. si Imaizumi K. (1991). Efectul uleiului de palmier asupra metabolismului lipidelor si lipoproteinelor si productia eicoanoid la sobolani. Am. J. Clin. Nutr. 53:1034 S-1038S. 45. Sundram K., Hornstra G. si Houwelingen A.c. (1992). Inlocuirea grasimilor alimentare cu ulei de palmier: Efectul asupra omului si a lipidelor serice, lipoproteinelor si apoproteina. Bri. J. Nutr. 68:677-692. 46. Sundram K., Khor H.T. si Ong A.S.H. (1990). Efectul uleiuli de palmier si fractiunile acestuia cu privire la plasma de sobolan si lipoproteine ​​cu densitate mare. Lipide. 25 (4) :187-193. 47. Sundram K., Ismail A., Hayes KC, Jeyamalar R. si Pathmanathan R. (1997). Acizii grasi trans celaidial afecteaza negativ profilul lipoproteine ​​raportate la acizi grasi saturati specifici la om. J.Nutr. 127:3:5143-5203 48. Sundram, K., Hayes, K.C., si Siru, O.H. (1994). Rezultatele dietelor cu acid palmitic asupra colesterolului seric a scazut sub o combinatie de acid lauric, miristic, normolipemic la om. Am. J. Clin. Nutr. 59:841-846. 49. Sylvester P.W., Russell, N., IP, M.M. si Ip, C. (1986). Efectele comparate ale administrarii pe diferite animale a grasimilor vegetale inainte si in timpul tumorigenezei mamare, maturizarii sexuale si a functiei endocrine la sobolani. Cancer Res. 46:757-762. 50. Tomeo AC, Geller M., Watkins TR, Gapor A. si Bierenbaum ML (1995). Efectele antioxidante ale tocotrienol la pacientii cu hiperlipidemie si stenoza carotidiana. Lipide. 30 (12) :1179-1183 51. Truswell A.S., Choudhury N. si Roberts D.C.K. (1992). Comparatie dublu-orb a lipidelor plasmatice la subiectii sanatosi care manaca chipsuri prajite in oleina de palmier sau ulei de canola. Nutr. Res. 12: S34-S52. 52. Wood R., Kubena K., Brien B., Tseng S. si Martin G. (1993). „Efectul untului, mono-si polinesaturate acizi grasi imbogatit cu unt, margarina, acid gras trans, asupra lipidelor serice si lipoproteinelor la barbatii sanatosi”. J. Res lipidelor. 34:1-11 53. Zhang J., P. Wang, Wang C.R., Chen X.S. si Ge K.Y. (1995). Efectele uleiului de palmier asupra lipidelor serice si a trombozei la adulti in China. Lucrare prezentata la al 7-lea Congres asiatic de Nutritie, Beijing, China 07-11 octombrie. 54. Zhang J., Wang C.R., Dai J., Chen X.S. si Ge K.Y. (1997a). De dieta cu ulei de palmier pot beneficia adulti usoara hipercolesterolemie din China. Asia Pacific J. Clin. Nutr. 6:1:22-25 55. Zhang J., P. Wang, Wang C.R., Chen X.S. si Ge K.Y. (1997b). Efectele non-hipercolesterolemic la o dieta cu ulei de palmier la adulti din China. J. Nutr. 127 (3) :5095-5135 56. Zock P.L. si Katan M.B. (1992). Alternative la hidrogenare: efectul acizilor grasi trans si acid stearic versus acid linoleic pe lipidele serice si lipoproteine la om. Res lipidelor. 33:399-410

Consultanta de mediu

Managementul Deseurilor

Noutăți

Articole similare

Fii parte din schimbarea care face diferența în bine! Colectează uleiul alimentar uzat la tine în familie!

Contact

Punct de lucru: Str. Pogoanele nr. 1, sector 4, București
Sediu social: Str. Hristo Botev nr. 1, sector 3, București
(+4) 0785 202 566(+4) 0747 020 020office@uleivegetal.ro
Copyright © 2023 Uleivegetal.ro
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram